Pıhtılaşma işleminde görevli olan K vitamininin K1 ve K2 olmak üzere iki doğal formu vardır; K2 vitamini bakteriler tarafından sentezlenir ve daha çok hayvansal gıdalarda bulunur. Dana kıyma, yumurta, tavuk göğüs eti, somon, çipura ve hamsi K2 vitamini açısından zengin besinlerdir.
KEMİK SAĞLIĞI
Osteoporoz, insanlarda en sık görülen kemik hastalığı olmakla beraber %80 oranında kadınlarda görülür. Özellikle 25 yaşından sonra kemik yıkımı artmaya başlamakta ve kadınlarda menopoz döneminde pik yakmaktadır.
K2 vitamini kemik metabolizmasına katılarak kalsiyumun kemik içerisinde tutulmasına yardımcı olur. Bu sayede kemikleri daha güçlü ve kırılmaya daha dayanıklı hale getirir.
DİŞ SAĞLIĞI
Diş sağlığında görev alan temel düzenleyici proteinlerden olan osteokalsin K2 vitamini tarafından aktive edilir. Dolayısıyla dişlerin daha güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olacağını söylemek mümkün.
DAMAR SERTLİĞİ
Kalsiyumun damarlarda birikmesine engel olarak damar sertliğini önler ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltır.
DİYABET
K2 vitamininin insülin duyarlılığını iyileştirmede, insülin direncini önlemede ve tip 2 diyabet riskini azaltmada yararlı rolünün olduğu da yapılan çalışmalarda bildirilmektedir.
PERİFERİK NÖROPATİ
Sinirlerin zarar görmesi sonucu, genellikle ellerde ve ayaklarda zayıflık, uyuşukluk ve ağrıya neden olan nöropatik ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
ALZHEİMER
Yapılan çalışmalarda Alzheimerlı hastalarda serum K2 seviyesinin azaldığı görülmüştür. Bu nedenle bazı araştırmacılar K2 takviyesinin Alzheimer hastalığının seyrini yavaşlatabileceği ve bilişsel fonksiyonları iyileştirebileceğini söylemekte.
KANSER
K2 vitamini alımı ile karaciğer ve prostat kanseri arasında ilişki olduğuna dair veriler de mevcuttur.
Hatırlatmakta fayda var;
K2 vitamini kalp ilaçları ve antibiyotiklerle etkileşime girebilir. C vitamini gibi antioksidan kaynağı takviyelerin etkisini azaltabilir.
Kullanırken doktorunuza veya beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederim.
Коментарі